Tuesday, April 21, 2009

Controale pentru prevenirea braconajului la broaste

Jandarmii montani si rangerii Parcului National Retezat au început patrulãrile pe vãile si în zona bãltilor din Masivul Retezat pentru prevenirea actiunilor de braconaj la speciile de broaste ale cãror picioare sunt comestibile la început de primãvarã.
"Desfãsurãm actiuni de patrulare pe cursurile de apã si în preajma bãltilor unde ar putea apãrea braconierii. Broastele sunt vânate la începutul primãverii, aproape o lunã de zile. În actiunile de patrulare sunt angrenate efective ale jandarmilor montani de la posturile Râu de Mori, Pui, Nucsoara si Câmpu lui Neag" - a declarat azi purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Hunedoara, locotenent Rãducu Nicolae.
Braconierii recolteazã cele douã picioare din spate ale broastelor, considerate adevãrate delicatese de gurmanzi. De aceea, un kilogram de picioare de broascã poate fi valorificat de braconieri cu preturi care pot ajunge pânã la 12 lei.
Acest tip de braconaj este periculos pentru amfibieni, deoarece coincide cu perioada de reproductie a acestora si poate duce la reducerea drasticã a populatiei de pe vãile râurilor din Retezat.
Broastele au un rol benefic în mentinerea stabilitãtii unui ecosistem, ele indicând gradul de poluare a zonei respective. În popor se spune cã dacã într-un izvor sau râu trãiesc broaste, atunci apa de acolo poate fi folositã de om.
În Masivul Retezat trãiesc zece specii de amfibieni din cele 19 identificate în România. Cea mai cunoscutã este broasca rosie de munte, aceasta fiind cãutatã de oamenii care trãiesc în localitãtile din zona Parcului National Retezat.

No comments: