Tuesday, April 14, 2009

Doi tineri rãmasi blocati în Prãpãstiile Zãrnestilor au fost coborâti de pe stânci de salvamontisti

Doi turisti din Galaþi au rãmas blocati mai bine de o orã, azi, în jurul orei 12:30, în cariera de piatrã dinspre Prãpãstiile Zãrnestilor, judetul Brasov, ei fiind coborâti de pe stânci în sigurantã de cãtre salvamontisti.
Cei doi tineri, Viorel Gavrilã (25 de ani) si Dan Mihalcea (23 de ani), s-au aventurat sã urce în carierele de piatrã dinspre Prãpãstiile Zãrnestilor si nu au mai putut sã coboare.
În jurul orei 12:30, ei au apelat Serviciul de urgentã 112. Potrivit lui Ioan Pivodã, seful Salvamont Zãrnesti, tinerii gãlãteni nu erau echipati corespunzãtor pentru munte, si nici nu cunosteau traseul.
"În fiecare an avem probleme în zona respectivã. Turistii se aventureazã si iau totul ca pe o joacã, dar este o joacã cu moartea. Zona carierei este extrem de periculoasã deoarece este abruptã, iar pãmântul si pietrisul se surpã. Este o zonã greu accesibilã si pentru noi, salvamontistii, deoarece nu ai de ce sã te agãti pentru escaladare. Pe unul dintre tineri l-am gãsit într-o pozitie extrem de periculoasã", a declarat Ioan Pivodã.
Salvamontistii au reusit sã îi coboare în sigurantã pe cei doi gãlãteni dupã aproape o orã de la solicitare, tinerii nefiind rãniti, ci mai mult speriati, potrivit sursei citate.

No comments: