Wednesday, April 29, 2009

Jandarmii avertizeazã asupra pericolelor de pe munte

Sosirea primãverii a transformat muntele într-un real pericol pentru turisti, din cauza colmatãrilor pârâurilor, zãpezii încã netopite si a copacilor prãbusiti, motiv pentru care jandarmii bistriteni au atras atentia celor care vor urca pe creste asupra pericolelor la care se expun.
Potrivit purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bistrita-Nãsãud (IJJ BN), Georgeta Cãsvan, în zona traseelor turistice din Muntii Rodnei, pe Vãile Lala, Bila, Cobãsel, Gaci si Valea Vinului, s-au produs, odatã cu încãlzirea vremii, colmatãri ale pârâurilor cu deseuri lemnoase, care au blocat pe alocuri aceste cursuri. Acelasi lucru s-a întâmplat si pe râul Rebra si pârâul Ursului.
De asemenea, la Valea Vinului, în urmã cu câteva sãptãmâni, a alunecat o avalansã care a adus cu ea tone de zãpadã, ce nu s-au topit încã. Jandarmii montani atentioneazã si asupra faptului cã pe Valea Aniesu Mare existã arbori doborâti la aproximativ un kilometru de capãtul vãii, iar, pe Valea Cormaia, un capãt din podul ce traverseazã apa este rupt, ca urmare accesul auto nu se poate face dincolo de pod.
"Recomandãrile pe care le fac jandarmii pentru aceastã perioadã sunt legate de respectarea de cãtre turisti a unor reguli de bazã atunci când se aflã în naturã: sã nu aprindã focul în zone neamenajate sau în imediata apropiere a pãdurii, sã respecte regulile privitoare la traseele montane, sã nu se abatã de la acestea si sã nu lase în urma lor resturi menajere, care pot dãuna mediului înconjurãtor. Un aspect deosebit de important, pe care trebuie sã îl aibã în vedere localnicii, este cel legat de faptul cã iesirea la munte cu oile, vitele sau caii presupune si câini, care de cele mai multe ori nu sunt supravegheati îndeajuns de cãtre stãpânii lor, acest lucru putând afecta linistea turistilor prezenti în zonã", a precizat purtãtorul de cuvânt al IJJ BN.

No comments: