Monday, April 20, 2009

Doi covãsneni pleacã într-o expeditie în Tibet

Tinerii Tulit Zsombor si Ruszuly Eva din judetul Covasna au plecat, azi, într-o expeditie în Tibet, obiectivul lor fiind sã cucereascã vârful Cho Oyu, înalt de 8201 metri.
Cho Oyu ("Zeita turcoaz") se aflã în muntii Himalaya, la 20 km de la vârful Everest, si este al saselea ca înãltime din lume.
Tulit Zsombor, care are la activ numeroase ascensiuni pe cele mai renumite culmi din întreaga lume, a declarat ca "proba de foc" a expeditiei va fi escaladarea fãrã mãsti de oxigen a acestui munte
Cei doi si-au propus ca, dupã perioada de aclimatizare, sã realizeze escaladarea în patru etape, programându-si atacul final asupra vârfului în jurul datei de 22 mai, în functie de starea vremii.
Dacã expeditia va fi încununatã de succes, atunci Ruszuly Éva va fi prima femeie din România care va escalada un vârf de peste 8000 de metri.
Expeditia se înscrie în proiectul "Ardelenii pe vârfuri", ce are ca scop escaladarea celor mai înalte culmi de pe cele sapte continente, respectiv cucerirea celor 14 piscuri de peste 8000 m din lume.
Tulit Zsombor si-a înscris de-a lungul timpului în palmares vârfuri celebre, precum Mont Blanc (Franta), Elbrus (Rusia), McKinley (Alaska), Matterhorn (Elvetia), Kilimanjaro (Tanzania) Aconcagua (Argentina).
Însotit de alpinistul bucurestean David Neacsu, acesta a reusit la începutul anului sã cucereascã cel mai înalt vârf din Antarctica, Mount Vinson (4.897 metri), situat la 1200 de kilometri de Polul Sud.
Cei doi sportivi au avut de îndurat temperaturi extrem de scãzute, de pânã la -42 de grade Celsius.
Tulit este detinãtorul recordului national de înãltime la escaladarea si coborârea pe schiuri, performantã stabilitã în urmã cu sase ani, când a urcat un vârf de 6.150 de metri din Muntii Pamir (Kîrgîstan).

No comments: