Monday, April 27, 2009

Centru de vizitare al Parcului Natural Apuseni din Padis

Turistii care vor dori sã viziteze platoul carstic Padis, situat în zona centralã a Parcului Natural Apuseni, vor avea la dispozitie, din luna august, un centru de informare si vizitare situat chiar în Sesul Padis, lângã vechiul canton silvic.
Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabilã Bihor împreunã cu Administratia Parcului Natural Apuseni au reusit sã obtinã finantare pentru dezvoltarea Centrului de vizitare din Padis, dupã ce au reusit sã construiascã o clãdire în acest scop prin proiect PHARE CBC.
Centrul de vizitare urmãreste cresterea nivelului de informare a vizitatorilor prin amenajarea unei expozitii pe tema cunoasterii si protectiei pesterilor si carstului din aceastã zonã, celebrã pentru comorile pe care le adãposteste în subteran. Va fi amenajat un traseu tematic pentru descoperirea si înþelegerea formelor de relief carstic din apropierea clãdirii si de asemenea, se vor realiza si distribui cãtre vizitatori materiale informative, inclusiv hãrti ale zonei.
Periodic, vor fi organizate si activitãti practice pe teme ecologice, în care vor fi implicate grupuri de copii.
Clãdirea centrului de vizitare este situatã într-un cadru natural deosebit, în vecinãtatea vechiului canton silvic, la cinci minute de intersectia drumului principal de acces spre cabana Padis cu drumul spre cabana VãrãSoaia. A fost construitã în perioada 2005-2007 prin proiectul PHARE CBC "Culoar româno-maghiar pentru conservarea biodiversitãtii", implementat de Administratia Parcului Natural Apuseni.
Expozitia se va amenaja în vara acestui an, iar centrul va fi deschis din august 2009.
Valoarea proiectului "Centrul de Vizitare Padis - punct focal pentru vizitatori" este de 24.845 lei. El a fost aprobat în cadrul sesiunii de evaluare si atribuire de granturi din martie 2009 a Fundatiei pentru Parteneriat Miercurea Ciuc si MOL România prin programul "Spatii Verzi - componenta Arii Naturale Protejate".

No comments: