Friday, April 24, 2009

BIANCA NAREA: "A FOST UN SEZON SLAB"











Cea mai importanta calitate a Biancai Narea este bunul simt. E printre cele mai bune schioare din Romania si viseaza in continuare sa participe la Jocurile Olimpice de la Vancouver, de anul viitor. Sportiva de la AS Schi Club Predeal nu a cucerit nici un titlu national in acest sezon, dar e multumita pentru ca si-a imbunatatit punctajul FIS.
CARE AU FOST OBIECTIVELE TALE INAINTE DE INCEPEREA SEZONULUI DE SCHI?
Obiectivele mele la inceputul acestui sezon au fost participarea la Campionatul Mondial de la Val d'Isere, calificarea la Jocurile Olimpice din 2010 si imbunatatirea punctajului FIS! Doar doua dintre aceste obiective au fost indeplinite. Participarea la Campionatul Mondial si imbunatatirea punctajului FIS.
ANUL ACESTA NU AI REUSIT SA CASTIGI NICI UN TITLU DE CAMPIOANA NATIONALA. SE POATE SPUNE CA PE PLAN INTERN ACEST SEZON A FOST UN ESEC?
Nu! Nu e primul an in care nu am reusit sa castig un titlu de campioana nationala. Mi-a fost foarte greu sa accept infrangerea. Ma asteptam la un rezultat mai bun din partea mea, dar totul face parte din sport. Exista momente de fericire si momente de suparare. Dupa parerea mea, aceste momente se compenseaza. Nu poate fi vorba de un esec.
LA CAMPIONATUL NATIONAL DE SCHI ALPIN DE LA SINAIA, IN PROBA DE SLALOM, DUPA MANSA INTAI ERAI PE LOCUL AL DOILEA, DAR LA FINAL AI TERMINAT PE LOCUL AL TREILEA. CUM A FOST POSIBIL SA TE BATA EDIT MIKLOS, CARE NU ESTE SPECIALISTA IN SLALOM?
Edit e o schioara foarte buna si experimentata. Cred ca pur si simplu nu a fost o zi buna pentru mine! In acest sezon, in proba de Slalom, a fost o lupta continua cu mine insumi datorita faptului ca nu am reusit sa fac doua manse fara greaseala de care sa fiu multumita. Acest lucru s-a intamplat si la "nationale". Dar sper ca odata cu trecerea timpului sa reusesc sa revin la aceea constanta care ma caracteriza inainte de ultima accidentare.
TOT LA CAMPIONATUL NATIONAL, SORA TA, SANDRA, TE-A INTRECUT ATAT LA SLALOM, CAT SI LA SLALOM URIAS. LA SLALOM, EA ESTE MAI BUNA DECAT TINE. O DOVEDESTE IERARHIA FIS. DAR CUM A FOST POSIBIL SA TE INTREACA SI LA SLALOM URIAS? ESTE SANDRA MAI BUNA DECAT TINE SAU A FOST DOAR O CONJUNCTURA FAVORABILA PENTRU EA LA ACEL MOMENT?
Sandra a fost pur si simplu mai buna decat mine si cred ca merita sa ma bata! Pe partie, ea e adversara mea si nu imi place sa ma intreaca sora mea mai mica. La sfarsitul zilei tot surori suntem si ne bucuram sau ne intristam pentru succesul sau insuccesul fiecareia dintre noi. Campionatul National de anul acesta nu m-a prins intr-o forma foarte buna si lucru acesta este dovedit de rezultatele de la concursurile care au urmat dupa.
DE CE NU AVETI UN ANTRENOR CU CARE SA VA PREGATITI? NU CREZI CA DACA AR FI UN ANTRENOR CU VOI TOT TIMPUL, DAR MAI ALES IN PERIOADA CONCURSURILOR, REZULTATELE TALE AR FI MAI BUNE?
Antrenor am avut de-a lungul perioadei de pregatire pe zapada, dar, din pacate, cand a inceput sezonul competitional nu a mai putut ramane cu noi din diverse motive. Ne-a fost destul de greu sa mergem singure peste tot, iar acest lucru nu-ti permite sa te concentrezi doar asupra schiului. Exista multe alte probleme cu care noi ne-am confruntat: pregatirea schiurilor, cautarea unui loc de cazare, condusul masinii, gestionarea banilor si mersul la sedinte tehnice. Alti schiori nu au de-a face cu astfel de treburi.. Toate aceste lucruri iti rapesc din energie, iar noi am simtit asta pe pielea noastra! Sunt sigura ca ne-ar fi fost mai bine, dar asta e situatia, iar in momentul de fata speram sa ne gasim un antrenor pana la urmatorul stagiu de pregatire.
IN 2006 AI FOST LA JOCURILE OLIMPICE DE LA TORINO! CAND VA MAI AJUNGE BIANCA NAREA SA REPREZINTE ROMANIA LA OLIMPIADA?
Pentru sfarsitul anului 2009, am ca obiectiv calificarea pentru Jocurile Olimpice din 2010. Eu nu cred ca voi avea probleme si sper ca voi ajunge din nou acolo pentru ca experienta care am avut-o la Torino a fost una unica. De aceea cred ca eu sunt mai motivata decat celalte fete pentru ca stiu ce ma asteapta acolo si nu as vrea sa pierd asa ceva. Faptul ca am reusit sa ajung la o editie a Jocurilor Olimpice la o varsta frageda, aveam 19 ani cand am participat la Torino, ma incurajeaza sa ma gandesc cat mai departe in cariera mea de schioare si sa imi dau seama ca si Jocurile Olimpice din 2014 sunt o optiune.
CARE A FOST CEL MAI GREU MOMENT PRIN CARE AI TRECUT IN ACEST SEZON?
Eu am considerat intotdeuna ca una dintre calitatile mele principale este constanta in ceea ce fac, Lucru care anul acesta mi-a lipsit aproape total. Pot sa zic ca a fost un sezon slab din punctul meu de vedere, dar cum exista coborasuri, asa va veni si urcusul si voi simti din nou cum este sa fi cea mai buna. Pentru mine, ceea ce s-a intamplat la Campionatul National a fost un moment greu, dar peste care am trecut si care nu ma mai afecteaza cu nimic in momentul de fata!
NU ITI PARE RAU CA, PENTRU AL DOILEA AN CONSECUTIV, CAMPIONATUL NATIONAL S-A TINUT LA SINAIA, IN VREME CE LA PREDEAL AU AVUT LOC DOAR CONCURSURI PENTRU AMATORI?
Ba da. Dar totul a fost asa de bine organizat la Sinaia incat nimic nu mai conteaza. Eu imi iubesc orasul si sper ca in anii care vin sa se mai organizeze si la Predeal concursuri de importanta nationala sau internationala.
IN ULTIMUL TIMP S-A DEMONSTRAT CA PENTRU ROMANI ESTE MULT MAI USOR SA TE CALIFICI LA OLIMPIADA LA PROBELE DE VITEZA. O SA INCERCI SI TU SA PARTICIPI LA CURSELE DE COBORARE?
Eu am participat la concursuri de Coborare inainte de ultima accidentare si chiar au existat rezultate bune pentru mine. Din cauza lipsei de antrenamente si de echipament, in ultimii doi ani nu am mai reusit sa fac decat Super G. Dar pe viitor sper sa reincep pentru ca e o proba care mi-a placut dintotdeuna si care m-a atras. In legatura cu calificarea la aceste probe, eu cred ca depinde de fiecare sportiv si de inclinatilor pe care le are. Fiecare proba este grea in felul ei si nu trebuie sa punem problema ca ar fi mai usor la probele de viteza.
CUM AI PRIVIT TRANSFERUL IULIEI CRACIUN LA DINAMO BUCURESTI? NU TE-A PUS PE GANDURI FAPTUL CA ATAT IULIA, CAT SI RALUCA IONESCU, AU REFUZAT SA SE MAI ANTRENEZE ALATURI DE TINE SI DE SORA TA, SANDRA?
Raluca nu a refuzat sa se antreneze cu noi. Ea inca mai e colega noastra, doar ca a ales sa se rezume doar la competitile nationale din cauza invataturii, decizie care ii apartine si pentru care noi o apreciem si o sustinem. Cat despre Iulia, plecarea ei a fost un lucru bun. Eu si cu Sandra am avut parte de mai multe facilitati din cauza ca nu am mai impartit banii la trei sportive, ci doar la doua. Alegerea a fost a Iuliei, iar pentru mine nu conteaza. Fiecare face ce vrea pentru ca e vorba de munca lui. Si as vrea ca acest lucru sa ni se aplice si noua, surorilor Narea, pentru ca in ultimul timp eu consider ca multi au fost cam nedrepti!
AI SPUS CA MULTI V-AU NEDREPTATIT! DACA NU VREI SA-MI SPUI CARE SUNT ACELE PERSOANE, IMI POTI SPUNE CARE SUNT MOMENTELE IN CARE TU SI CU SANDRA NAREA V-ATI SIMTIT NEDREPTATITE?
Ma refer la barfele si vorbele care au ajuns la urechile noastre de-a lungul intregului sezon. Eu tind sa cred ca am fost o persoana corecta fata de lumea schiului pentru ca si eu fac parte din ea. Nu cred ca trebuie sa existe numai critici. Putine laude pentru niste persoane care muncesc zi de zi nu strica niciodata. Nu cer sa se inventeze lucruri bune, ci doar sa se tina cont si de rezultatele noastre, care pana acum cativa ani pareau imposibile.
LA CAMPIONATUL MONDIAL DE LA VAL D'ISERE, IN PROBA DE SLALOM URIAS, AI FOST PE LOCUL 45. E MULT SAU PUTIN?
Pentru mine nu a fost o mansa buna, dar faptul ca am ajuns jos a fost o realizare. Trebuie sa recunosc ca mi-a fost foarte greu si nu cred ca mi-as mai dori sa concurez vreodata acolo. Au existat multe abandonuri si faptul ca am reusit sa termin mansa m-a multumit, a fost ca o consolare. Multa lume m-a sustinut si ma bucur. Acest lucru conteaza si el.
CAND VA AJUNGE ROMANIA SA FIE REPREZENTATA IN MANSA A DOUA A UNUI CONCURS DE LA CAMPIONATUL MONDIAL?
Este foarte greu! Suntem la un nivel la care fiecare progres costa, atat fizic cat si psihic. Este nevoie de mai mult ajutor din partea Federatiei si cred ca lumea trebuie sa inteleaga ca pentru a ajunge la rezultate bune este nevoie de investitii, altfel nu se poate. Pentru noi este prea tarziu, dar pentru generatiile care urmeaza ar trebui facut ceva.
ANUL VIITOR, LA JOCURILE OLIMPICE DE LA VANCOUVER, TARA NOASTRA VA FI REPREZENTATA IN PROBA DE SLALOM URIAS DE CATRE SMARANDA MUNTEANU SI EDIT MIKLOS. AU VREO SANSA SA SE CALIFICE IN MANSA A DOUA?
E greu de zis, dar eu le doresc toata bafta din lume. M-as bucura foarte tare sa mearga si in mansa a doua. Eu tin cu tara mea si oricine o reprezinta merita tot sprijinul meu!
DE CATE ZILE DE PREGATIRE PE ZAPADA AI NEVOIE PENTRU A PUTEA AJUNGE PE UN LOC CARE SA ITI DEA DREPTUL SA PARTICIPI LA JOCURILE OLIMPICE?
Multe. Practic, nu ar trebui sa te opresti din schiat decat doua saptamani pe an, chiar daca e vara. Acest lucru e posibil, dar greu de realizat pentru noi. Incercam si noi sa mergem cat mai mult la schi si sa facem in jur de 3 stagii de cate 10-15 zile pe timpul verii. Desigur, nu e destul. Vara trecuta nu am reusit sa respectam acest program din motive de sanatate si eu cred ca ne-a costat scump, poate chiar calificarea. Dar nu e totul pierdut si acest lucru nu trebuie uitat! Doar rabdare!

No comments: