Sunday, April 26, 2009

Un turist rãnit grav dupã ce a cãzut într-o prãpastie din Bucegi a murit într-un spital din Brasov

Un turist de 21 de ani, grav accidentat dupã ce a cãzut 200 de metri într-o prãpastie în timp ce cobora pe un traseu interzis din Muntii Bucegi, a murit, ieri, la Spitalul de Urgentã din Brasov.
Potrivit lui Gheorghe Haiduc, seful Serviciului Salvamont Busteni, tânãrul a alunecat pe zãpadã si a cãzut peste douã sute de metri într-o prãpastie, iar colegul sãu a dat alarma imediat.
Pentru salvarea turistului, aflat în comã, a fost nevoie de interventia a douã echipe de salvamontisti, de meteorologii de la statia Vârfu Omu, dar si de un elicopter pentru a prelua victima si a o transporta de urgentã la spital.
"Fãrã sã tinã cont de sfaturile meteorologilor, cei doi turisti au plecat de la Cabana Omu spre statiunea Busteni prin Valea Cerbului, pe un traseu interzis în aceastã perioadã. La un moment dat, unul dintre ei a alunecat pe zãpada si a cãzut câteva sute de metri. Dupã incident, prietenul tânãrului cãzut în râpã a sunat la Serviciul unic de urgentã 112 pentru a cere ajutor. Alertati, am pornit spre locul accidentului, însã vremea rea ne-a pus mari probleme, astfel cã am fost nevoiti sã chemãm în ajutor un elicopter", a declarat Voicu Vlad, de la Serviciul Salvamont Bran.
Ajuns în Bucegi, pilotul elicopterului a fost nevoit sã astepte pânã când ploaia si ninsoarea s-au mai potolit putin. Dupã un zbor si o aterizare în conditii extrem de periculoase, elicopterul a fost asezat la sol cât mai aproape posibil de turistul care se zbãtea între viatã si moarte.
"Desi elicopterul începuse sã se afunde în zãpadã, pilotul a reusit sã-l ridice si sã porneascã in cea mai mare vitezã spre Spitalul de Urgentã din Brasov. Era rãnit grav, a cãzut pe zãpadã, apoi peste o stâncã, s-a lovit la cap, avea rãni destul de serioase", a declarat Gheorghe Haiduc, seful Serviciului Salvamont Busteni.
În pofida eforturilor medicilor, tânãrul turist a murit pe masa de operatie la Spitalul Judetean de Urgentã Brasov.

No comments: