Thursday, April 16, 2009

Semnarea contractului de organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului

Contractul pentru organizarea celui de al-11-lea Festival Olimpic al Tineretului European, editia de iarnã 2013, a fost semnat azi la Brasov, orasul gazdã al acestui eveniment.
Au fost de fatã Guido de Bondt, presedintele Comitetului Olimpic European pentru acest festival, Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic Român, Ioan Dobrescu, secretar de stat al Comitetului Olimpic Român, Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, Sorin Munteanu, secretar de stat la Ministerul Turismului, primarii oraselor Predeal, Azuga, Busteni, Sinaia, Râsnov, partenere ale evenimentului, în care se vor organiza întreceri la mai multe discipline sportive.
Guido de Bondt, presedintele Comitetului Olimpic European, i-a felicitat pe organizatori arãtându-se impresionat de posibilitãtile pe care Brasovul le are pentru organizarea festivalului.
"Sunt aici de 24 de ore si am rãmas impresionat de aceastã zonã. Am simtit cã existã o foarte bunã colaborare între cele sase orase care vor organiza acest eveniment sportiv. Începând de azi mai avem 4 ani pânã la organizare, dar deja 44 de tãri din întreaga Europã si 1.400 de tineri si-au anuntat participarea. Ne asteaptã o muncã grea, dar cu sigurantã va fi o organizare excelentã", a spus Guido de Bondt.
Presedintele Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, a declarat la rândul lui cã este un moment extrem de fericit, pentru cã s-a reusit, împreunã cu toti factorii implicati, ca acest proiect sã înceapã si sã fie dus la bun sfârsit. El i-a multumit presedintelui Traian Bãsescu, "unul dintre cei ce au sustinut candidatura României pentru organizarea acestui festival olimpic".
Morariu a multumit si primarilor celor sase orase care, începând de azi, au o rãspundere foarte mare în organizarea evenimentului sportiv european, care, în anul 2013, va fi în atentia lumii sportive nationale si internationale.
Octavian Morariu a tinut sã precizeze cã, în organizarea în bune conditii a festivalului, se sprijinã pe mass-media si Guvern, care va asigura o parte din fonduri.
"Faptul cã azi am semnat acest contract înseamnã cã România vrea si poate sã depãseascã aceastã perioadã grea prin care trecem acum", a spus Morariu.
Ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, a spus cã Festivalul Olimpic al Tineretului European este cel mai mare eveniment sportiv organizat în România dupã Jocurile Olimpice Universitare din anul 1981.
"Vom depune toate eforturile pentru organizarea acestui eveniment, pentru cã vom fi monitorizati, începând din acest moment, din sase în sase luni. Este o provocare pentru mine si pentru toti organizatorii. Trebuie sã creãm cele mai bune conditii pentru sportivii care vor veni în România. Acest eveniment este un pas important în organizarea altor competitii de anvergurã. Cred cã România a pornit pe un alt drum si cred cã nu vor fi impedimente în ceea ce priveste organizarea. Îi asigurãm de tot sprijinul nostru pe toti organizatorii evenimentului sportiv din anul 2013", a subliniat ministrul Tineretului si Sportului.
Primarul Brasovului, George Scripcaru, a declarat cã va fi o sarcinã grea, dar cu sprijinul tuturor celor implicati în organizare, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Turismului, Ministerul Dezvoltãrii Regionale si alti factori, se va reusi organizarea în bune conditii a festivalului. El a spus cã mandatul sãu de primar se terminã în 2012, dar cã profitã de aceastã ocazie pentru a-si anunta contracandidatii cã îsi va depune din nou candidatura pentru un nou mandat de primar.
Festivalul Olimpic al Tineretului European se va desfãsura în perioada 16 - 23 februarie 2013, iar Brasovul va gãzdui festivitãtile de deschidere si de închidere a festivalului. Ceremonia de deschidere include aprinderea flãcãrii olimpice, ce va arde si la fiecare loc al competitiilor, pe toatã durata festivalului.
Satul Olimpic ce va gãzdui sportivii, antrenorii, corpul arbitrilor va fi la Predeal, în unitãtile de cazare din zona Clãbucet-Cioplea. Tot la Predeal se vor desfãsura probele de biatlon, schi alpin Super G si va fi amenajat podiumul de premiere. La Râsnov se vor desfãsura sãriturile cu schiurile, Azuga va gãzdui concursul de schi alpin slalom urias, iar la Busteni se va desfãsura concursul de schi fond. Sinaia va fi gazda competitiilor de snowboard si schi alpin slalom special, iar la Brasov se vor întrece competitorii la patinaj artistic, hochei si short-track. Branul este implicat în acest eveniment din punct de vedere cultural si al traditiilor românesti.
Pânã acum, editiile de iarnã ale acestui festival s-au desfãsurat, începând cu anul 1993, în Italia, Andorra, Suedia, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Elvetia, Spania, Polonia si Cehia.

No comments: