Thursday, April 2, 2009

Parângul devine Alpina!

La Petroşani, în Masivul Parâng, va fi realizată cea mai mare investiţie într-un domeniu schiabil din România. Planurile autorităţilor locale merg atât de departe încât au decis ca staţiunea să fie botezată Alpina Petroşani.
Valea Prahovei este cea mai populară zonă de schi din România. Cu toate acestea, cea mai mare investiţie pentru construcţia unui domeniu schiabil va fi realizată pe Valea Jiului, acolo unde localnicii şi autorităţile au decis să facă pasul de la minerit la turismul montan. 68 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru amenajarea de pârtii noi în Masivul Parâng. Vor apărea şi instalaţii de transport pe cablu, noul domeniu schiabil urmând să se întindă din zona Hotel Rusu până pe "piciorul" Slimei şI Vf. Parângu Mic. O telegondolă va face legătura între Petroşani şi platoul din faţa Cabanei ANEFS. Mai departe, un telescaun va pleca spre Parângu Mic - 2.074 m altitudine - de unde o altă instalaţie de transport pe cablu va coborî pe Slima. Teleschiurile vor face posibilă legătura între pârtii. Banii investiţi vor ajunge şi pentru infrastructură. Acest lucru îi bucură foarte mult pe cabanierii din Parâng. "Pe noi ne bucură foarte mult că s-a aprobat acest proiect. Noi aici avem foarte multă zăpadă, dar lumea nu vine să schieze pentru că nu avem condiţii de cazare. Cum să schieze un turist din Constanţa în Parâng dacă ştie că aici avem apă caldă cu porţia. Acum nu avem canalizare şi trebuie să facem economie de fiecare dată", spune unul dintre cabanieri. Supărarea oamenilor de pe munte este cu totul alta. Primăria din Petroşani a decis să schimbe numele staţiunii, motivaţia primarului Tiberiu Iacob-Ridzi fiind aceea că străinii nu pot pronunţa cuvântul Parâng. "E o prostie! Englezii care se duc în Poiana Braşov ştiu să pronunţe corect numele staţiunii?", spune cu voce tare unul dintre localnici.
BOTEZ PRIN CONCURS
Primăria Petroşani a organizat un concurs de idei, pe internet, pentru găsirea unui nume mai atractiv. Au venit propuneri din partea a peste 160 de persoane din întreaga ţară. Câştigător a fost desemnat Lucian Dărămuş, ziarist din Alba-Iulia născut la Petroşani. La propunerea sa, staţiunea Parâng urmează să se numească Alpina Petroşani. "Sunt onorat de faptul că organizatorii concursului au considerat propunerea mea ca fiind cea mai bună. Sper ca Alpina Petroşani să devină în cel mai scurt timp o staţiune de top, mândria localnicilor şi a tuturor românilor", a declarat Dărămuş, care va fi recompensat cu un premiu de 1.000 de lei. Decizia autorităţilor locale i-a înfuriat pe iubitorii de munte, care vor să-l convingă pe primar să nu renunţe la numele de Parâng.

Sfârşit de săptămână cu iz de primăvară
Prognoza vremii pentru acest week-end este una cât se poate de îmbucurătoare pentru toţi, indiferent dacă vor sta acasă sau aleg să meargă la munte. Azi, temperaturile încep să crească uşor, diferenţa simţindu-se la valorile maxime, care se vor încadra între 16°C în Dobrogea şi 21°C în Banat. Ploi nu vor fi decât izolat în Crişana şi în Maramureş, dar maximele de aici (19°C...20°C) vor compensa precipitaţiile existente. În ceea ce priveşte ziua de mâine, temperaturile vor mai creşte cu câte un grad faţă de azi, ajungând până la 22°C în Banat. Tot aici vor mai fi posibile ploi slabe, iar în restul ţării cerul va fi în general variabil, chiar senin în Muntenia. Ultima zi a sfârşitului de săptămână ne aduce temperaturi care le depăşesc pe cele normale pentru această perioadă. Duminică, valorile maxime nu vor coborî sub 20°C, dar nici nu vor depăşi 23°C. Cele mai ridicate valori se vor înregistra în Banat şi Oltenia, zone în care cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări de scurtă durată. În celelalte regiuni ale ţării, situaţia se prezintă aproape la fel, adică peste tot cerul va fi variabil, precipitaţiile nefăcându-şi simţită prezenţa decât izolat în zonele montane înalte. Aşadar, acest sfârşit de săptămână este unul ideal pentru petrecerea timpului în aer liber. (Dan Panaitescu)

3 comments:

Anonymous said...

daca se paote as dori si eu sa stiu un lucru?gondola o sa porneasca din petrosani? adica chiar din oras? sau de unde? s-au gandit la locuri de parcare? sau au uitat?

Anonymous said...

Vesti minunate , Doamne ajuta !!

Anonymous said...

la sinaia de ce nu face udrea nimic