Tuesday, November 25, 2008

Festivalul Olimpic European pentru Tineret

Brasovul, alãturi de orasele Predeal, Râsnov, Sinaia, Busteni si Azuga, va fi gazda Festivalului Olimpic European pentru Tineret, care se va desfãsura în perioada 16-23 februarie 2013.
Primarul George Scripcaru a precizat azi, într-o conferintã de presã, cã la Brasov vor avea loc festivitãtile de deschidere si închidere ale festivalului. De asemenea, în municipiul Brasov si probabil si la Predeal, la baza pârtiei de schi Cioplea, se va construi satul olimpic.
Probele sportive din cadrul festivalului olimpic sunt schi alpin care se va desfãsura la Sinaia, Busteni si Azuga, biatlonul si schi fond la Predeal, short track, hochei si patinaj la Brasov, iar sãriturile la Rãsnov unde se vor construi trambuline speciale.
La eveniment sunt asteptati 1.700 de sportivi din 42 de tãri europene si 300 de persoane din staff-ul participantilor.
Pentru organizarea acestui festival, Comitetul Olimpic si Sportiv Român, împreunã cu Primãria municipiului Brasov si Asociatia Microregiunea Muntii Bucegi, a început discutiile cu reprezentantii Comitetului Olimpic European în urmã cu doi ani. Candidatura României a fost aprobatã dupã mai multe întrevederi dintre factori de decizie din Comitetul Olimpic si Sportiv Român si reprezentanti ai autoritãtilor locale din orasele implicate si evaluãri fãcute de expertii Comitetului Olimpic European.
Initial pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, FOTE 2013 au candidat România si Norvegia. Norvegia s-a retras ulterior, România fiind singura candidatã pentru organizarea acestei competitii.
Hotãrârea a fost luatã în zilele de 21-22 noiembrie la Istanbul, în Turcia, unde s-au desfãsurat lucrãrile celei de a 37-a editii a Adunãrii Generale a Comitetelor Olimpice Europene, eveniment care a coincis cu celebrarea a 100 de ani de existentã a Comitetului National Olimpic al Turciei.
Începând din anul 1991 si pânã în 2007, festivalul, care are o editie de iarnã si una de varã si se organizeazã din doi în doi ani, a fost gãzduit de Italia, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Portugalia, Slovacia, Danemarca, Finlanda, Spania, Slovacia, Franta, Spania, Serbia.
Editia de varã 2013 a Festivalului Olimpic European pentru Tineret se va desfãsura în localitatea Utrecht din Olanda, la care a mai candidat si orasul Brno din Cehia.

No comments: