Monday, November 24, 2008

Salvamontistii au reluat cãutãrile celor doi turisti dati dispãruti în Bucegi

Salvamontistii din Busteni, împreunã cu colegii lor din Sinaia si Brasov, dar si cu jandarmii montani au reluat azi, la ora 7.00, cãutãrile celor doi turisti, un bãrbat si o femeie, dati dispãrusi sâmbãtã dupã-amiazã pe Valea Caraiman din masivul Bucegi.
Potrivit salvamontistului George Cotinghiu, la actiunea de cãutare a celor doi participã 15 salvatori montani din Busteni, 10 salvamontisti de la Sinaia, precum si câtiva salvatori din Brasov. De asemenea, la actiune participã peste 10 jandarmi de la Centrul de pregãtire montanã de pe Valea Prahovei.
Cotinghiu a precizat cã dupã douã nopti petrecute pe munte este putin probabil ca cei doi sã mai fie în viatã, în conditiile în care în ultima perioadã temperaturile pe timpul noptii au scãzut pânã la - 17-20 de grade Celsius.
Salvatorii montani au gãsit numãrul de telefon mobil al bãrbatului. Cotinghiu a declarat cã telefonul sunã, însã nu rãspunde nimeni.
Acesta a mai spus cã în situatia în care nici luni cei doi turisti bucuresteni nu vor fi gãsiti, cãutãrile vor continua maine, însã cu efective reduse întrucât serviciile de salvamont nu pot disloca toate echipele pentru o perioadã îndelungatã la o singurã actiune de salvare.
Doi turisti - un bãrbat si o femeie - au rãmas blocati, sâmbãtã dupã-amiazã, pe Valea Caraiman din Muntii Bucegi, în zona numitã Hornul Vãii, iar în momentul în care au constatat cã nu se pot întoarce si nici nu pot înainta, au apelat Dispeceratul National Salvamont.
Dupã ce timp de 24 de ore i-au cãutat în Muntii Bucegi pe cei doi turisti din Bucuresti care au apelat, sâmbãtã dupã-amiazã, Dispeceratul National Salvamont spunând cã au rãmas blocati pe Valea Caraiman, salvatorii montani au încetat operatiunea, asearã.
Potrivit salvamontistului George Cotinghiu, la actiunea de cãutare au participat peste 20 de salvatori din Busteni, Sinaia, dar si din Dâmbovita, iar în timpul operatiunii un salvamontist a fost surprins de o avalansã, fiind însã vãzut la timp si recuperat de cãtre colegi.
Salvamontistii exclud posibilitatea ca apelul sã fi fost o alarmã falsã, în conditiile în care rude si prieteni ai celor doi au venit la sediul Salvamont Busteni pentru a se interesa de acestia.

No comments: