Monday, November 24, 2008

Risc însemnat de avalansã în Fãgãras

În masivul Fãgãras existã un risc însemnat de producere a avalanselor, ca urmare a ninsorilor abundente cãzute în ultimele zile si a coeziunii reduse a straturilor de zãpadã, avertizeazã salvamontistii.
"În zona Cota 2000 - Bâlea Lac, stratul de zãpadã mãsoarã 22 de centimetri, dar, din cauza vântului care sufla cu peste 80 de kilometri pe orã, s-au format troiene de peste un metru", a anuntat azi seful Serviciului Public Salvamont (SPS) Arges, Ion Sãnduloiu.
Riscul producerii de avalanse este de gradul al treilea din maxim cinci, conform scalei europene a riscului de avalansã, fiind posibile daclansãri spontane ale unor cantitãti mari de zãpadã pe numeroase pante.
"Având în vedere conditiile date, traseul principal de creastã, precum si traseele turistice care acced în creasta Masivului Fãgãras, indiferent de altitudine, sunt închise. Rãmân deschise traseele pe muchiile sudice secundare Podeanu, Piscu Negru, Malita, Picuiata, Ghitu si în masivul Iezer-Pãpusa", a precizat Ion Sãnduloiu.
Salvamontistii avertizeazã turistii care intentioneazã sã pãtrundã pe traseele încã deschise cã au obligativitatea de a folosi echipamentul de iarnã, respectiv coltari, pioleti si corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse.

No comments: