Friday, November 28, 2008

Salvamontistii reclamã cã sunt amenintati de apropiati ai celor doi turisti dispãruti în Bucegi

Salvatorii montani din Busteni, Sinaia si Predeal au urcat azi pe munte, pentru a saptea zi consecutiv, pentru a-i cãuta pe turistii dispãruti sâmbãta trecutã pe Valea Caraiman, salvamontistii acuzând cã asupra lor se fac presiuni din partea apropiatilor celor doi, care-i amenintã si îi jignesc.
Un numãr de 25 de salvamontisti din Busteni, Sinaia si Predeal au urcat, azi, pentru a saptea zi consecutiv, pe Valea Caraiman din Muntii Bucegi, acolo unde sâmbãta trecutã au dispãrut doi turisti, un bãrbat si o femeie de 25 de ani din Bucuresti.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, cei doi turisti dati dispãruti în urmã cu o sãptãmânã sunt cãutati "cu aparaturã specialã de cãtre echipe de la Bucuresti care apartin probabil SRI". El a adãugat cã, din punctul sãu de vedere, nu mai existã nicio sansã ca cei doi sã fie gãsiti în viatã.
Haiduc a spus cã asupra salvamontistilor se fac presiuni din partea "apropiatilor familiilor celor doi dispãruti" si cã salvatorii montani au fost jigniti si amenintati.
Întrebat cine anume face presiuni si cine i-a jignit si amenintat pe colegii sãi, seful de la Salvamont Busteni a rãspuns: "Nu stiu cine sunt acele persoane. Stau la masã la Silva cu hãrti în fatã si ne spun sã-i cãutãm între pilonul nu stiu care si pilonul nu stiu care. Tot ei mai spun cã le-a spus nu stiu cine cã existã semne vitale. Jignirile si amenintãrile nici nu pot sã le reproduc"
Gheorghe Haiduc a mai spus cã salvatorii, care timp de sãptãmânã au urcat zi de zi pe munte, timp de ore bune, pentru a-i cãuta pe cei doi turisti dispãruti, sunt epuizati.
"Dacã, Doamne fereste, se întâmplã ceva în altã parte, nu stiu cum am putea interveni. Cei mai multi dintre noi sunt mobilizati aici. Cãutãm, practic, douã cadavre", a mai spus Gheorghe Haiduc.
Doi turisti, un bãrbat si o femeie de 25 de ani din Bucuresti, au rãmas blocati sâmbãtã dupã amiazã, pe Valea Caraiman din Masivul Bucegi. Când au vãzut cã nu pot înainta si nici nu se pot întoarce, cei doi au cerut ajutorul salvatorilor montani prin Dispeceratul National Salvamont. La scurt timp de la apelul primit la Dispecerat, turidtii nu au mai putut fi contactati pe telefonul mobil.
Ulterior, salvamontidtii au aflat numãrul de telefon mobil al bãrbatului, au apelat acel numãr însã nimeni nu a rãspuns.
În urmã cu douã zile, doi salvatori montani dotati cu aparaturã specialã de detectat telefoane mobile sub avalandã au venit din Austria, la solicitarea familiei unuia dintre turidtii dispãruti, însã cãutãrile nu au avut nici un rezultat.
De sâmbãtã dupã-amiazã, dupã primirea apelului prin Dispeceratul Salvamont, salvatorii din Budteni, colegi de-ai lor din Sinaia, Dâmbovita di Bradov, dar di jandarmi montani i-au cãutat zi de zi pe cei doi. În timpul actiunilor de pe munte unii dintre salvatorii au fost surprindi de douã avalande, ei fiind salvati de cãtre colegii lor.

No comments: