Monday, November 24, 2008

Salvamontistii au dat primãria în judecatã

Câtiva salvamontisti care actioneazã în Poiana Brasov pe pârtia Bradul, pe pârtia de sãniute de la Capra Neagrã, pe Drumul Vechi care face legãtura între Brasov si statiune, pe muntele Tâmpa, a actionat Primãria în judecatã, nemultumiti fiind de trecerea Salvamont de la primãrie la Regia Pãdurilor "Kronstadt", subordonatã Consiliului Local.
Unul dintre salvamontisti, Nicu Parate, a declarat cã transferul a fost hotãrât în sedinta Consiliului Local din 29 septembrie, fãrã ca salvamontistii sã stie acest lucru.
"Nu suntem de acord cu acest transfer si considerãm cã decizia încalcã Legea 229/2003 si Hotãrârea de Guvern 77/2003, în care se precizeazã cã serviciul Salvamont este un serviciu public de urgentã care este finantat de la bugetul local sau judetean dupã caz, si care mentioneazã cã meseria de salvamontist este cuprinsã în nomenclatorul de meserii, salvamontistii fiind considerati bugetari. Acest demers al nostru va lãmuri situatia. Instanta va decide dacã hotãrârea luatã în Consiliul Local este legalã sau nu", a afirmat Parate.
El a mai spus cã, în urmã cu o lunã, salvamontistii au predat Primãriei Brasov tot echipamentul de interventie, respectiv ATV-uri, statii de emisie-receptie, snow-mobile.
Referitor la problemele apãrute între echipa Salvamont si primãrie, purtãtorul de cuvânt al municipalitãtii, Sorin Toarcea, a precizat cã institutia a încheiat un contract cu Asociatia Salvatorilor Montani pentru a asigura continuitate, mai ales cã iarna si-a fãcut prezenta, urmând ca la începutul lunii decembrie sã se organizeze un concurs în acest sens.
În Poiana Brasov, în Masivul Postãvarul mai actioneazã o echipã Salvamont formatã din cinci membri subordonatã Consiliului Judetean. Prezenta salvamontistilor în Poiana Brasov, dar si în alte zone adiacente este foarte necesarã având în vedere cã, în fiecare iarnã pe pârtiile de schi au loc sute de accidente, dar si turisti rãtãciti pe diverse trasee unde trebuie intervenit de urgentã.

No comments: