Saturday, November 22, 2008

Zeci de blocaje pe DN 1, din cauza soferilor care opresc pe carosabil sã punã lanturi la masini

Aproximativ 20 de blocaje în trafic s-au înregistrat, azi dimineatã, pe Drumul National 1, pe Valea Prahovei, din cauza soferilor care opresc pe carosabil si monteazã lanturile la masini pe drum, fãcând astfel imposibilã continuarea drumului pentru ceilalti soferi.
Directorul Drumuri nationale Prahova, Valerian Manta, a declarat cã, în conditiile în care la munte ninge de câteva ore, pe Drumul National 1, pe Valea Prahovei, se înregistreazã frecvent blocaje în trafic din cauza soferilor care, în momentul în care ajung în zonele unde carosabilul este acoperit cu zãpadã, opresc pe sosea pentru a monta lanturi pe rotile masinilor.
"Vin pe sosea umedã, fãrã zãpadã, iar când ajung în zonele în care ninge, multi soferi, în loc sã tragã pe dreapta într-o parcare sau pe banda a doua a drumului, opresc pur si simplu în mijlocul drumului sã-si monteze lanturile. Aceastã operatiune dureazã zece-cincisprezece minute, timp în care se creeazã blocaje", a afirmat Valerian Manta.
Acesta a precizat cã s-au înregistrat aproximativ 20 de astfel de cazuri si cã a cerut ajutorul Politiei Rutiere pentru a-i determina pe soferi sã nu mai procedeze în acest fel.
Potrivit sursei citate, cele cinci utilaje de deszãpezire care actioneazã pe DN 1 nu pot interveni pentru a curãta carosabilul din cauza soferilor care blocheazã drumul pentru a monta lanturile la masini, în special în zonele Posada si Busteni.
În ultimele ore, pe Valea Prahovei a nins abundent în zonele montane si continuã sã ningã, însã zãpada cãzutã nu permite, deocamdatã, deschiderea pârtiilor din statiunile prahovene pentru turisti.
Cel mai mare strat de zãpadã s-a asternut pe pârtiile din statiunea Azuga, unde, potrivit lui Alex Bîrtoiu, de la Serviciul Salvamont din aceastã statiune, stratul de zãpadã ajunge pânã la douãzeci de centimetri, însã nu se poate schia. Nici pârtia Kalinderu din Busteni nu este deschisã pentru turisti. Administratorul pârtiei, Ion Vasilescu, a declarat cã în urma ninsorii din noaptea de vineri spre sâmbãtã stratul de zãpadã de pe pârtia situatã la o altitudine maximã de 1300 de metri abia ajunge la cinci centimetri.
Potrivit Salvamont Sinaia, la 2000 de metri altitudine stratul de zãpadã este de zece centimetri, însã acesta nu permite încã practicarea sporturilor de iarnã.
Cu toate cã pe Valea Prahovei nu a fost deschis sezonul de schi, sute de turisti se îndreptau, azi dimineatã, cãtre statiunile montane pentru a se bucura de prima zãpadã din acest sezon.

No comments: