Friday, November 28, 2008

Mii de turisti, asteptati pe Valea Prahovei pentru petrecerea sfârsitului de sãptãmânã

Mii de turisti sunt asteptati sã-si petreacã sfârsitul de sãptãmânã în statiunile de pe Valea Prahovei, azi dupã-amiazã unele hoteluri si pensiuni din Sinaia având încã locuri libere pentru aceastã perioadã.
Hotelierii si reprezentantii agentiilor de turism spun cã se asteaptã ca mii de turisti sã profite de faptul cã ziua de 1 decembrie, zi nelucrãtoare, este luni si sã-si petreacã un sfârsit de sãptãmânã prelungit în statiunile de pe Valea Prahovei.
Potrivit reprezentantilor unora dintre agentiile de turism care vând pachete turistice în statiunile Azuga, Busteni si Sinaia, hotelierii nu au pregãtit, pentru acest week-end, oferte speciale. Cu toate acestea, ei spun cã numãrul turistilor care vor veni la acest sfârsit de sãptãmânã va fi considerabil mai mare decât cel de sãptãmâna trecutã.
Unii dintre turisti si-au rezervat din timp locuri de cazare pentru aceastã perioadã, preferate fiind hotelurile de patru stele, unde pretul pentru o noapte de cazare variazã între 290 de lei pentru o camerã single si 780 de lei pentru un apartament. Desi aceste preturi nu sunt tocmai accesibile, cel mai grad de ocupare pentru acest week-end este în hotelurile cu patru stele din Sinaia, hotelul International, spre exemplu, având un grad de ocupare de 100%.
În schimb, la hotelurile de trei si douã stele încã mai sunt locuri libere.
Unele hoteluri de trei stele au stabilit pretul pe noapte de cazare în functie de numãrul noptilor pe care turistii le petrec în hotel. Astfel, dacã rezervã douã nopti - sâmbãtã si duminicã - turistii vor plãti 230 de lei pe noapte, iar dacã vor rãmâne în hotel si luni pretul pentru o noapte de cazare scade la 200 de lei, bani în care sunt incluse costurile pentru micul dejun, taxa de statiune si taxa de salvamont.
Unele hoteluri de douã stele din Sinaia practicã preturi mai mari în week-end. Astfel, pentru o noapte de cazare la un astfel de hotel turistii vor plãti 94 de lei de luni pânã joi, 104 lei vineri si duminicã si 129 de lei pentru sâmbãtã noaptea, pret ce reprezintã doar costurile cazãrii.
Si la Busteni sunt asteptati foarte multi turisti la acest sfârsit de sãptãmânã. Potrivit primarului statiunii, Emanoil Savin, care detine un hotel de trei stele si mai multe vile în Busteni, gradul de ocupare este unul foarte mare pentru acest week-end. Potrivit lui Savin, nici hotelierii din Busteni nu au pregãtit oferte speciale pentru ziua de 1 decembrie, astfel de oferte fiind disponibile în special în statiunile din zona Bran - Moeciu. Savin spune însã cã turistii sunt atrasi de pârtiile din statiunile prahovene, chiar dacã acestea sunt doar partial practicabile dupã ninsorile cãzute la sfârsitul sãptãmânii trecute.
Azi dupã-amiazã, traficul pe DN 1, pe Valea Prahovei, se desfãsoarã în conditii normale, viteza maximã de rulare nu depãseste 50 de kilometru pe orã, iar drumul este aglomerat pe sensul de urcare spre munte, în zona statiunii Busteni.

No comments: