Monday, November 24, 2008

Salvamontistii din Bistrita-Nãsãud avertizeazã asupra pericolului de avalanse în Muntii Rodnei

Salvamontistii din Bistrita-Nãsãud avertizeazã cã este pericol de avalanse în Muntii Rodnei, în special în Valea Cobãsel, în amonte de localitatea Rodna, unde versantul este stâncos, iar zãpada cãzutã în ultimele zile ar putea sã alunece în orice moment.
Seful Serviciului Public Salvamont Bistrita-Nãsãud, Marcel Berbecar, a declarat, azi, cã la munte s-a depus un strat de zãpadã care are o grosime între o jumãtate de metru si un metru.
"Pericol mare de avalanse este pe Valea Cobãsel, în Muntii Rodnei. Acolo este o cornisã de pe care poate veni zãpada la vale în orice moment. Eu îi sfãtuiesc pe iubitorii muntelui sã nu urce în perioada aceasta nici cu masini de teren, nici pe jos fiindcã se pot împotmoli si lipsa semnalului la telefonul mobil îi poate costa viata", a spus Berbecar.
Potrivit sursei citate, în aceastã perioadã este interzis accesul spre creste din cauza ninsorile abundente, zãpada blocând toate drumurile de acces în munti. Chiar si asa, salvamontistii s-au deplasat pe schiuri, patrulând pe principalele cãi de acces în zona alpinã pentru a restrictiona accesul turistilor în zonele periculoase.
În Bistrita-Nãsãud, stratul de zãpadã mãsoarã peste 40 de centimetri la poalele Muntilor Rodnei.

No comments: