Saturday, November 22, 2008

Zãpada de 50 de centimetri la granita româno-ucraineanã

În zona alpinã a granitei româno-ucrainene din Muntii Maramuresului si pe arii extinse în Parcul Natural Muntii Maramuresului omãtul cãzut în ultimele 24 de ore a depãsit 50 de centimetri.
Purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontierã Maramures, Iulia Utan, a declarat cã în zona de granitã româno-ucraineanã stratul de zãpadã a ajuns la 50 de centimetri ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele ore.
"Patrulele sectorului politiei de frontierã Viseu de Sus care lucreazã în zona alpinã au constat cã pe versantul Toroaiaga (1.900 metri altitudine) stratul de zãpadã a ajuns la 50 de centimetri, iar pe versantii Comanu si Suligul (1.686 metri altitudine) sunt 30 de centimetri de zãpadã, în timp ce pe versantul Stogul (1.651 metri, altitudine) nivelul zãpezii este de 20 de centimetri. Indiferent de conditiile meteo, echipajele politiei de frontierã care lucreazã la granita alpinã cu Ucraina ajung în zonele cele mai înalte din munti pentru a se asigura cã totul e în regulã", a precizat Iulia Utan.
Conform aceleiasi surse, asigurarea serviciului de supraveghere a frontierei în zona montanã a Maramuresului cu Ucraina este una dintre cele mai dificile servicii pe timp de iarnã. Patrulele politiei de frontierã trebuie sã aibã o excelentã conditie fizicã pentru a urca aproape zilnic pânã la altitudini de 2.000 de metri. În cele mai multe situatii, supravegherea frontierei se face la pas, si doar în conditii climaterice deosebite se utilizeazã ATV-urile.

No comments: