Saturday, November 22, 2008

Sărbătoarea munţilor

Week-end de senzaţie pentru iubitorii sporturilor de iarnă din ţara noastră. La munte a nins, iar la Istanbul, România a primit în mod oficial acordul de organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului European din 2013.
De multă vreme schiorii nu au mai trăit o zi atât de fericită. Ninsorile au pus stăpânire pe zona montană, astfel că în toate staţiunile s-a depus un strat consistent de zăpadă.
A TĂIAT CURENTU’. Din cauza condiţiilor meteo, energia electrică a fost întreruptă în judeţul Alba în zona Munţilor Apuseni. Astfel, au rămas fără lumină 160 de localităţi precum Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Horea, Gârda, Poiana Vadului, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor şi Roşia Montană. Cel mai mult a nins la Arieşeni. În zona Vârtop, acolo unde se află şi cele două pârtii de schi, stratul de zăpadă avea ieri după-amiază o grosime de jumătate de metru. "Din păcate, nu avem curent electric şi nu putem pune în funcţiune teleschiurile. Stăm pe întuneric, ca moţii. Am bătut pârtiile cu ratracul, ca să se prindă bine zăpada de sol. Acest lucru este foarte important. Cel mai rău ne pare de oamenii care au venit cu schiurile la pârtie. N-am avut ce să le facem. I-am băgat în cabană şi i-am servit cu un vin fiert, un ceai, fiecare după cum a vrut. Sunt destui turişti în perioada asta la Arieşeni", a declarat Călin Gligor, administratorul pârtiei Vârtop 2.
VALEA PRAHOVEI. Telecabina de la Buşteni, care face legătura cu Masivul Bucegi, a pornit ieri cu trei ore întârziere din cauza chiciurii de pe cablu. La Sinaia, telecabina care urca la Cota 2.000 a funcţionat normal. "Zăpada este viscolită şi încă nu se poate schia. Sunt locuri în care stratul de zăpadă are o grosime de 50 de centimetri", a declarat Toma Morţilă, monitor de snowboard în staţiunea prahoveană.
FERICIRE MARE. Tot ieri, dar la Istanbul, cu ocazia Congresului Comitetului Olimpic Internaţional, ţara noastră a primit în mod oficial acordul de organizare a Festivalului Olimpic al Tineretului European pentru sporturile de iarnă. Evenimentul va avea loc în 2013 şi va fi găzduit de Braşov, împreună cu staţiunile Râşnov, Predeal, Azuga, Buşteni şi Sinaia. Fosta atletă Gabriela Szabo a prezentat candidatura România la FOTE 2013. După luarea deciziei, delegaţia României, din care au mai făcut parte Octavian Morariu, preşedintele COSR, Octavian Bellu, preşedintele ANS, şi Puiu Gaspar, secretarul FRSB, a primit felicitări din partea tuturor participanţilor.

Mereu primii pe pârtie
Cavnic nu este doar polul zăpezii în Maramureş. Localitatea situată la 30 de kilometri de Baia Mare poate fi considerată locul în care se dă startul sezonului de schi. Anul trecut, pârtii din fostul oraş minier au fost primele din România unde s-a putut schia. Acum, istoria s-a repetat. Pârtia Icoana 1 a fost deschisă imediat ce zăpada a fost bătută cu ratracul. Astăzi va fi deschis pentru schi şi domeniul Roata. Aici s-a construit un hotel de trei stele care va fi inaugurat la 10 decembrie. Stratul de zăpadă la Cavnic măsoară 40 cm.

No comments: