Monday, November 24, 2008

România va gãzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013

Secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Român, Ioan Dobrescu, a declarat, azi, cã România va gãzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din anul 2013, eveniment ce se va desfãsura în mai multe statiuni de pe Valea Prahovei, precum si la Brasov si Râsnov.
"Am fost la Adunarea Generalã de la Istanbul si ne-am prezentat candidatura pentru gãzduirea Festivalului Olimpic din 2013. Am primit un rãspuns pozitiv din partea comisiilor, iar principalul nostru scop va fi sã revigorãm sporturile de iarnã de la noi din tarã. I-am avut alãturi de noi si pe primarii oraselor din Valea Prahovei si pe fosta campioanã Gabriela Szabo", a declarat Ioan Dobrescu.
În zilele de 21 si 22 noiembrie, a avut loc la Istanbul cea de-a 37-a editie a Adunãrii Generale a Comitetelor Olimpice Europene (EOC), eveniment ce a coincis cu sãrbãtorirea a 100 de ani de la înfiintarea Comitetului Olimpic National al Turciei.
Aceastã Adunare Generalã a fost importantã pentru România deoarece unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost prezentarea candidaturii pentru gãzduirea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, editia de iarnã. România a fost singura candidatã în vederea organizãrii acestei competitii care se va desfãsura în orasele de pe Valea Prahovei.
Festivalul Olimpic al Tineretului European, editiile de varã si de iarnã, este un eveniment sportiv care se desfãsoarã o datã la doi ani în diferite locuri din Europa. Aceste competitii sunt asemãnãtoare cu Jocurile Olimpice, iar participantii cu vârste de cel mult 21 de ani trebuie sã apartinã celor 48 de tãri membre EOC. Prima editia a FOTE de varã s-a desfasurat la Bruxelles, în anul 1991, iar prima editie de iarnã a avut loc doi ani mai târziu, la Aosta (Italia).
Pentru prezentarea si sustinerea candidaturii României, delegatia a fost formatã din presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, si secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, din alti reprezentanti ai forului olimpic, din primarii oraselor Brasov, Râsnov, Azuga, Predeal, Busteni si Sinaia, si din doi invitati speciali, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Bellu si fosta campioanã olimpicã Gabriela Szabo.

No comments: