Sunday, November 23, 2008

Strat de zãpadã de aproape 40 de centimetri si risc de avalanse în Masivul Bucegi

Stratul de zãpadã asternut în ultimele zile în Masivul Bucegi, la Vârful Omu, atinge aproape 40 de centimetri, iar la altitudini mari, pe versantii nordici, existã risc de producere a unor avalanse.
Potrivit meteorologilor de la Statia Meteo Vf Omu, stratul de zãpadã de pe platoul Bucegi atinge 37 de centimetri, iar vântul care a suflat cu putere noaptea trecutã a troienit zãpada. În noaptea de sâmbãtã spre duminicã, mercurul din termometre a coborât pânã la - 20 de grade Celsius, iar azi dimineatã temperatura a fost de - 12 grade Celsius.
Zãpada cãzutã în ultimele ore s-a asternut, în unele zone, peste un strat de gheatã, în special pe versantii dinspre nord, motiv pentru care aici existã riscul producerii unor avalanse. De altfel, salvatorii montani care au urcat pe munte azi spun cã în unele zone s-au produs dislocãri ale stratului de zãpadã, dar avalansele sunt de mici dimensiuni.
Salvamontistii le reamintesc turistilor cã toate traseele din Muntii Bucegi au fost închise, începând din 20 noiembrie si cã aceia care se aventureazã pe munte în aceastã perioadã îsi riscã viata, în conditiile în care vântul bate cu vitezã ce depãseste 140 de kilometri pe orã, vizibilitatea este redusã, iar temperaturile sunt foarte scãzute, în special pe timpul noptii.

No comments: