Friday, November 21, 2008

Ninsori viscolite la munte

ANM a emis ieri o atenţionare meteo cod galben valabilă pentru 26 de judeţe, fiind aşteptate ninsori viscolite şi cantităţi impresionante de precipitaţii în acest week-end. Astăzi, aria ninsorile ar putea cuprinde chiar şi zonele joase.
Vremea s-a înrăutăţit foarte mult în zona montană, acolo unde a început să ningă consistent de aseară, astfel că în acest sfârşit de săptămână stratul de zăpadă ce se va depune va fi unul consistent. De altfel, din cauza ninsorilor, Pasul Tihuţa a fost blocat aseară pentru câteva ore. Un alt judeţ afectat este Maramureşul, unde ninge viscolit.
PREGĂTIŢI SCHIURILE
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri o atenţionare meteo cotată cu cod galben. Acest lucru înseamnă că fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru zona respectivă, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri. Avertizarea celor de la ANM vizează judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Caraş-Severin, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vrancea, Timiş şi este valabilă până mâine seară, la ora 18:00. În zonele montane va ninge viscolit şi se va depunde un strat de zăpadă consistent. Turiştii care vor să urce pe munte în acest week-end sunt rugaţi de salvamontişti să-şi amâne drumeţiile din cauza faptului că viscolul va fi unul deosebit de periculos. De asemenea, administratorii pârtiilor de schi au precizat că nu vor porni instalaţiile de transport pe cablu în acest week-end. "Stratul de zăpadă care se depune după prima ninsoare este foarte important, deoarece trebuie să se prindă foarte bine de sol. Vom avea grijă să batem zăpada aşa cum trebuie, astfel ca de săptămâna viitoare să putem deschide sezonul de schi", a declarat Angela Huda, administratorul pârtiei Platoul Soarelui din staţiunea hunedoreană Straja. Tot săptămâna viitoare, în ziua de joi, Jurnalul Naţional vă oferă gratuit, împreună cu ziarul, un supliment de 96 de pagini color dedicate sporturilor de iarnă.

CU OCHII PE TERMOMETRU
Vremea se va răci accentuat în toate regiunile ţării, vântul va prezenta intensificări şi vor fi precipitaţii pe arii extinse. Începând de astăzi, precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare vor fi şi în zonele mai joase, la început în cele din vest, centru şi nord, apoi trecător şi în est. În aceste condiţii, sunt toate şansele să ningă chiar şi la câmpie.

Bucureştiul scapă de zăpadă zilele acestea
În acest week-end, Bucureştiul nu va avea parte de ninsoarea care a pus stăpânire pe majoritatea regiunilor ţării, însă temperatura va coborî accentuat. Maximele nu vor trece de valoarea de 7°C, în timp ce noaptea, minimele vor ajunge şi până la –4°C. Peste zi sunt condiţii de ploaie, iar vântul, care va sufla slab şi moderat, va intensifica senzaţia de rece dată de temperaturile scăzute. Nici luni nu se vor schimba foarte multe, temperaturile rămânând scăzute, însă nu va mai ploua.

No comments: