Wednesday, November 12, 2008

Refugiu Salvamont, dotat cu panouri solare si turbinã eolianã

Refugiul Salvamont din Muntii Cãlimani, judetul Bistrita-Nãsãud, a fost dotat cu panouri solare si turbinã eolianã, devenind singurul refugiu turistic din tarã care îsi produce singur energia electricã.
Seful Serviciului Judetean Salvamont Bistrita-Nãsãud, Marcel Berbecar, a declarat, azi, cã a fost nevoie sã se recurgã la aceastã investitie deoarece refugiul este situat la peste 1.600 de metri altitudine, în Cãldarea Bistriciorului, unde nu existã retele de electricitate.
Costurile pentru montarea panourilor solare si a turbinei eoliene s-au ridicat la circa 30.000 lei, banii fiind asigurati de Consiliul Judetean Bistrita-Nãsãud.
Refugiul de la Cãldarea Bistriciorului, care a fost distrus în 2006 de o avalansã, a fost refãcut doar prin munca salvamontistilor si cu ajutorul unor sponsori, care au pus la dispozitie materialele de constructie necesare. Refugiul poate adãposti opt salvamontisti, iar, la etaj, pot fi cazati circa 20 de turisti.
Potrivit lui Marcel Berbecar, Salvamont intentioneazã sã îsi deschidã o bazã si în Pasul Tihuta, principala cale de legãturã dintre Transilvania si Moldova si una din marile atractii turistice ale judetului.
În acest scop, Salvamont a primit, de la Consiliul Local Prundu Bârgãului, un teren de 600 de metri pãtrati, iar Consiliul Judetean va finanta studiul de fezabilitate. Proiectul are nevoie, însã, de fonduri europene, pentru a putea fi materializat, motiv pentru care Serviciul Judetean Salvamont va depune un proiect în acest sens.
Salvamont Bistrita-Nãsãud are, în acest moment, cinci salvatori montani profesionisti angajati si 16 voluntari.

No comments: