Tuesday, November 18, 2008

Douã tiruri au fost încãrcate cu gunoiul adunat din Pestera Câmpeneasca din Bihor

Douã tiruri au fost încãrcate cu gunoiul adunat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, din avenul Câmpeneasca, din Bihor, dupã ce echipe formate din salvamontisti, alpinisti si pompieri au curãtat sala principalã a cascadei.
Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo a anuntat, azi, cã peste 25 de persoane, salvamontisti, alpinisti, pompieri de la ISU Stei si speologi din cadrul clubului Speo-West Arad au intrat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, în subteran, pentru a evacua mormanele de gunoi din pesterea Câmpeneasca.
Avenul adãposteste cea mai mare cascadã subteranã din aceastã parte a Europei, de 42 de metri, iar în ultimii ani a fost umplut de tone de gunoi.
Înarmati cu corzi, cãngi si echipament special de alpinisti, oamenii au coborât în subteran si au reusit sã scoatã 96 de metri cubi de gunoi, de la PET-uri, ambalaje, zdrente, pânã la carcase metalice sau roti de tractor.
Gunoiul strâns a fost transportat cu douã tir-uri, la groapa de gunoi din Vascãu.
"Culmea, niciun localnic nu s-a încumetat sã ne ajute. Numai copiii din zonã, care erau curiosi de ce se întâmplã acolo, au mai cãrat câte un flacon. Prin aceastã initiativã am reusit scoaterea a nici zece la sutã din gunoaie, adicã doar cele din sala mare a avenului. Din salã mai sunt cel putin 2.000 de metri de galerie si s-a aproximat cã la cel putin 700 de metri de galerie mai sunt PET-uri. Efectiv nu poate nimeni sã treacã printre ele", a declarat Istvan Nagy, de la Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo, unul dintre participantii la misiune.
"În sala mare a fost ok, dar pe galerie sunt probleme, pentru cã gunoiul fermenteazã si se emit gaze: dioxid de carbon, metan si hidrogen sulfurat. Nu te poti bãga oricum acolo", a completat Adrian Marin, vicepresedintele organizatiei.
Salvamontistii spun cã, în unele locuri, gunoiul s-a cimentat pur si simplu, existând chiar straturi de PET-uri sau alte gunoaie plantate în pereti sau tavan, care nu au putut fi scoase.
"O ecologizare completã e imposibilã, dar pestera ar fi golitã de celelalte gunoaie în circa sase luni, dacã s-ar lucra câte opt ore pe zi", a spus Nagy.
Costurile operatiunii s-au ridicat la 26.200 de lei, bani asigurati de Asociatia "Environ" din Voluntari, judetul Ilfov, al cãrei presedinte - Andrei Orban - s-a aflat printre "salvatori".
La misiune a participat si vicepresedintele Consiliului Judetean Dumitru Voloseniuc, care a gãsit sponsorul amintit si care, chiar în prima zi de lucru, si-a luat "costumul" de alpinist si a scos din pesterã doi saci de deseuri. Acesta a precizat cã institutia pe care o reprezintã va elabora un proiect în ceea ce priveste Pesterea Câmpeneasca, atât pentru ecologizarea ei, cât si pentru dezvoltarea zonei ca atractie turisticã.
"Întâi de toate trebuie lansatã o campanie de prevenire, ca locuitorii de pe raza Pârâului Tarinii (Leheceni, Cãlugãri, Izbuc, Cãrpinet), care ajunge în aven, sã nu mai arunce deseurile în apã. Din nefericire, cei din zonã nu au nici mãcar containere sau pubele pentru depozitarea gunoaielor. Îi vom ajuta, organizând o licitatie pentru firme de salubrizare care sã asigure transportul deseurilor la groapa de gunoi. În prima fazã, activitatea va fi subventionatã de CJ, dupã care cei de la Cãrpinet, pe raza cãreia se aflã pestera, vor trebui sã îsi intre în mânã si sã plãteascã fiecare familie câte doi, trei sau patru lei pe lunã", a declarat vicepresedintele CJ.
Dumitru Voloseniuc a precizat cã va discuta si cu reprezentantii Directiei Apelor pentru montarea a douã baraje, care sã împiedice înaintarea cãtre pesterã a gunoiului care este aruncat în pârâu.
"Dar va trebui sã fim foarte atenti la acest aspect, ca nu cumva deseurile sã blocheze cele douã baraje, iar apa sã meargã peste sate", a spus acesta.
Anul trecut, primarul comunei a încercat sã facã un contract cu o firmã de salubritate, dar locuitorii nu au fost de acord sã plãteascã circa cinci lei pe familie lunar, ca sã le fie transportat gunoiul.
O nouã campanie de evacuare a gunoiului din pesterã va avea loc în urmãtoarele sãptãmâni, în functie de evolutia vremii.

1 comment:

Anonymous said...

cred ca ar trebui pazita zona pana intelege tot romanul ce trebuie sa faca. si mai cred ca trebuie cineva sa le explice de ce nu trebuie sa mai arunce acolo gunoiul. multi nu stiu cat rau fac prin actiunile lor, asa ca trebuie sa le spuna cineva.