Tuesday, November 18, 2008

Stratul de zãpadã depãseste cinci centimetri, în Muntii Rodnei si Cãlimani

Stratul de zãpadã depãseste cinci centimetri pe crestele înalte ale Muntilor Rodnei si în Masivul Cãlimani, dupã ce, în ultimele zile, la munte a nins si a fost foarte frig.
Seful Serviciului Public Salvamont Bistrita-Nãsãud, Marcel Berbecar, a declarat, azi, cã cel mai mult a nins la peste 1.200 de metri altitudine, unde, din cauza temperaturilor scãzute, zãpada s-a depus.
"Noi stim cã din 15 noiembrie vine iarna, asa cã suntem pregãtiti. În fiecare an, ninge la munte la jumãtatea lunii, anul acesta nefãcând exceptie. Avem însã pregãtite ambele refugii salvamont, atât cel din Bistriciorul, cât si cel din Saua Curãtel. În caz de vreme rea, colegii nostri, dar si turistii, se pot adãposti în cele douã refugii", a declarat Marcel Berbecar.
Potrivit sursei citate, refugiul Bistriciorul, de la 1.600 de metri altitudine, a fost dotat recent cu panouri solare si turbinã eolianã, fiind singurul refugiu turistic din tarã care îsi produce singur energia electricã, putând asigura energie de 850 de wati. Întreaga investitie s-a ridicat la 30.000 de lei, banii fiind asigurati de Consiliul Judetean Bistriþa-Nãsãud, care are în subordine Serviciul Public Salvamont.
Refugiul poate adãposti opt salvamontisti, iar la etaj pot fi cazati circa 20 de turisti.
În cazul refugiului de la Saua Curãtel, acesta este, de asemenea, dotat cu toate cele necesare pentru a gãzdui cel putin 20 de persoane.
Serviciul Salvamont Bistrita-Nãsãud are angajati cinci salvatori montani profesionisti si 16 voluntari.

No comments: