Monday, November 17, 2008

Blocaj pe Transfagarasan

Astazi, ninsorile si-au facut din nou aparitia in zona montana, acesta fiind cea mai simpla dovada a faptului ca iarna si-a intrat in drepturi la altitudine. Cel mai mult a nins la Balea Lac, acolo unde stratul de zapada masoara deja 10 centimetri. “A nins toata noaptea si nu s-a oprit nici acum. Este foarte frig si ninge marunt de tot. Deja pe Transfagarasan nu se mai poate circula. Pe asfalt s-a depus un strat de zapada gros de cinci centimetri”, a declarat Inge Florea, de la Cabana Balea Lac. A nins si in Masivul Paring. Localnicii si-au dat seama ca a venit iarna si au coborat toate masinile in Petrosani. “Ninge de azi-noapte. Totul este alb. S-a pus un strat de zapada cam de doua degete”, a spus Daniel Breda, de la Salvamont Petrosani. Ninsoare slaba si in nordul tarii. În zonele alpine din Maramurea, iarna si-a reintrat în drepturi dupã aproape douã sãptãmâni de vreme frumoasã, azi-noapte fiind inregistrate ninsori la altitudini de peste 1.500 de metri. În satele de munte au fost semnalate precipitatii sub formã de lapovitã. “A nins un pic, cat sa se faca alb. Este zapada pana la baza partiei. Daca mai ninge asa vreo doua zile, la sfarsitul saptamanii vom deschide sezonul de schi”, a declarat Cornel Poenar, administratorul domeniul schiabil Roata din Cavnic.

În majoritatea localitãtilor din judetul Harghita a nins azi dimineatã, dar circulatia se desfãsoarã fãrã probleme pe toate drumurile nationale. Potrivit meteorologilor, a început sã ningã în prima fazã pe vârful Bucin si în muntii Harghita. "Timp de douã ore a nins în averse, fãrã sã se depunã la sol, dupã care s-a oprit. Nu este exclus sã mai ningã, prognoza meteo indicând precipitatii pânã mâine la prânz”, a declarat, azi, Kollo Erno, meteorolog la Statia Bucin. Ninsori s-au înregistrat si în localitãtile Toplita si Joseni, dar si la Miercurea Ciuc, unde a început sã ningã azi dimineatã dupã ora 10.30. Pe drumurile nationale care traverseazã judetul se circulã în conditii normale. "Carosabilul nu este înghetat. S-a intervenit deja cu utilaje care au împrãstiat material antiderapant. Suntem pregãtiti pentru iarnã”, a declarat, azi, seful Sectiei Drumuri Nationale Harghita, Cãtãlin Romanescu. Seful Politiei Rutiere Harghita, comisarul Cezar Asandei, a spus, la rândul sãu, cã, desi nu s-au înregistrat probleme în trafic, este indicat ca soferii sã dea dovadã de prudentã în conducere si sã-si doteze masinile corespunzãtor, mai ales cei care tranziteazã judetul, si sã tinã cont de faptul cã în Harghita vremea este imprevizibilã, conditiile meteo putând sã se schimbe de la o orã la alta.

În jude]ul Harghita a nins prima oarã în acest sezon în luna octombrie, însã atunci doar în zonele înalte, respectiv pe vârfurile mun]ilor Harghita. Azi, însã, zãpada a cãzut, pentru prima oarã în acest sezon, [i în zonele joase, locuite, cu aproape o lunã mai târziu decât anul trecut, când la mijlocul lunii octombrie se înregistrau ninsori abundente [i chiar blocaje rutiere din cauza zãpezii.

No comments: