Thursday, November 6, 2008

Horia Colibãsanu a primit medalia de aur "Meritul Sport" din partea autoritãtilor din Navarra

Alpinistul Horia Colibãsanu a primit medalia de aur "Meritul Sportiv" din partea autoritãtilor provinciei Navarra pentru sprijinul acordat spaniolului Inaki Ochoa de Olza, care a murit pe vârful Annapurna, din Himalaya.
Seful Guvernului din Navarra, Miguel Sanz, a decis sã acorde aceste distinctii lui Inaki Ochoa si alpinistilor care au încercat sã-l salveze în Himalaya.
La ceremonia de la Pamplona au fost prezenti alpinistii care au încercat sã-l salveze pe Inaki Ochoa, dar si familia acestuia. AlpiniStii prezenþi au fost Horia Colibãsanu, Alex Gavan, Mihnea Rãdulescu, Nancy Morin (logodnica lui Inaki), Alexey Bolotov, Sergei Bogomolov, Robert Szymczak, Mingma Dorji, Nima Nuru, Pinjho, Pemba, Ongchu si Onchu. În schimb, au lipsit Uli Steck, Simon Anthamatten, Don Bowie si Denis Urubko.
În timpul ceremoniei, în momentul în care au intrat pe scenã alpinistii, acestia au fost aplaudati în picioare, un minut si jumãtate, de cele 1600 de persoane prezente.
Horia Colibãsanu a multumit pentru distinctie si a afirmat cã "solidaritatea acestor alpinisti este comparabilã doar cu solidaritatea spaniolilor fatã de persoanele care se aflau pe munte".
Alpinistul Inaki Ochoa a decedat în luna mai, pe vârful Anapurna, într-o expeditie din care fãcea parte si românul Horia Colibãsanu. Familia spaniolului nu a cerut repatrierea trupului neînsufletit, respectând astfel dorinta sportivului care avea în palmares 12 vârfuri de peste 8.000 m cucerite. Ochoa a cerut familiei sale, asa cum se obisnuieste în cercul alpinistilor, ca în cazul în care va pãti ceva în timp ce încearcã sã escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya, sã nu îi fie repatriat cadavrul. Alpinistul spaniol, în vârstã de 40 de ani, unul dintre cei mai experimentati sportivi, a decedat din cauza "unei grave leziuni cerebrale si a unui edem cerebral".
Problemele de sãnãtate ale alpinistului spaniol au început la aproximativ 7.400 m altitudine, când Inaki Ochoa a vomitat si a intrat într-o stare de semiinconstientã. Spaniolul nu a mai putut merge si a fost îngrijit de românul Horia Colibãsanu, singurul care îl însotea si care l-a mentinut hidratat timp de trei zile. Abia dupã trei zile, la cei doi alpinisti a ajuns, cu medicamente, elvetianul Ueli Steck. Colibãsanu a fost obligat sã coboare din tabãra 4, pentru cã si el acuza probleme de sãnãtate din cauza rãmânerii îndelungate la peste 7.000 m, unde aerul este rarefiat. Spaniolul a decedat în ciuda eforturilor de resuscitare depuse de alpinistul elvetian, singurul care se mai afla alãturi de Ochoa în acele momente.
Vârful Anapurna, cunoscut a fi unul dintre cei mai periculosi din Himalaya, ar fi fost penultimul "optmiar" al alpinistului spaniol, care mai avea de escaladat doar Kanchenjunga pentru a-si trece în palmares toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 m.

No comments: