Tuesday, November 11, 2008

Turistii din Pãltinis, ajutati de salvamontisti

Turistii care vor urca în aceastã iarnã în statiunea montanã Pãltinis vor avea un punct medical de prim ajutor Salvamont, datoritã unui proiect cu finantare PHARE, a anuntat azi, într-o conferintã de presã, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch.
Punctul medical este situat în apropierea pârtiei de schi, chiar în fata statiei de telescaun. El va deveni operational peste câteva zile si pânã la cãderea zãpezii va functiona numai în week-end, de vineri pânã duminicã, între orele 9 si 17, iar dupã aparitia zãpezii si dupã ce începe sã functioneze pârtia de schi permanenta va fi asiguratã de doi salvamontisti montani calificati pentru prim ajutor. Dupã acordarea primului ajutor, în functie de gravitatea cazului, angajatii Serviciului Salvamont vor solicita fie Ambulanta Sibiu, fie un elicopter SMURD.
Valoarea proiectului "Punct medical Salvamont în statiunea Pãltinis" este de 45.265 de euro iar finantarea PHARE - de 35.226 de euro, restul fiind acoperit din bugetul propriu al Consiliului Judetean Sibiu.
În cadrul proiectului s-a achizitionat un container metalic izoterm (de culoare rosie, cu o lungime de 6 m, lãtime de 2,4 m si înãltime de 2,6 m, greutatea fiind de 1.745 kg), în valoare de 22.605 lei, fãrã TVA, de la SC Data Base SRL din Dâmbovita, dotat cu echipamente medicale (pãturã termoizolantã, balon resuscitare, butelie oxigen, trusã medicalã, trusã de alimentare cu oxigen, atele) furnizate de SC Medical Corp SRL Sibiu, în valoare de 7.233, si cu echipamente de interventie alpinã (statie emisie-receptie, tãrgi, surse de încãlzire, sac izoterm, schiuri, triunghi de salvare), cumpãrate de la SC Explorer Sibiu, în valoare de 42.867 lei, fãrã TVA.
De asemenea, proiectul a inclus si o pregãtire paramedicalã a personalului Serviciului Public Salvamont Sibiu la Târgu Mures, cei 12 salvatori montani având acum calificare în acordarea de prim ajutor victimelor accidentelor montane.

No comments: